dinsdag 27 mei 2014

Oostoever, de museumwijk van Amsterdam Nieuw-West


Als een majestueus landmark van Oostoever verheft Finisterre (17 woonlagen en één van de twee woontorens) zich boven de omringende bebouwing. Oostoever is een wijk, ook een langsgelegen weg heet zo, die is gebouwd op het terrein van de voormalige Rioolwaterzuiveringsinstallatie West. Het is een vrij groot terrein met bijna 1100 woningen, verdeeld over vier buurten. Het ontwerpplan is van de stedenbouwkundige Maurits de Hoog. (kijkrichting vanaf sluizen Cramer-/Erasmusgracht)


Vanaf de Robert Fruinlaan zijn de middelhoge flat en de twee woontorens van Oostoever in elkaars verlengde te zien. De grote woontoren in het midden telt zestien woonlagen en heeft de naam Thomasvaer.


Een onderdeel van de oorspronkelijke zuiveringsinstallatie is als industrieel erfgoed bewaard gebleven.



Ook twee water/bezinkbassins zijn bewaardgebleven en tot woningen verbouwd. Dik Trom is wel een heel toepasselijke naam!



Groen en water brengen rust in Oostoever. Zoveel eendjes ongestoord groot brengen gebeurt niet vaak in een woonomgeving.



Een aantal zgn. zichtlijnen geeft de wijk een mooi perspectief. (zicht vanaf Oostoeverweg)


Het park van de wijk, het Kröller-Müller park, is wel erg bescheiden uitgevoerd in relatie tot de naam!


Met een beetje fantasie kun je dit zijprofiel van woontoren Thomasvaer vergelijken met een beeld van de Paaseilanden.


Als afsluiting woontoren Finisterre met op de voorgrond de Tetraëder met cirkel (1987) gemaakt door de kunstenaar  Gustav Meist.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten