woensdag 31 december 2014

N200 = Zeeweg + Geschiedenis


Hier op de Boulevard Barnaart begint de N200. In de zomer files, in het voor- en naseizoen een rustige  weg. Deze weg verbindt Zandvoort via Bloemendaal Strand, Overveen, Haarlem, Halfweg met Amsterdam tot de A10. In de praktijk verder tot de Haarlemmerpoort (drinkwater uit de duinen!).


Op deze foto het startpunt van de Zeeweg, een oorspronkelijke verbinding tussen Bloemendaal Strand en Overveen (Gemeente Bloemendaal). De Zeeweg is een deel van de N200 en is niet in een "verloren ogenblikje" aangelegd. De voorbereiding heeft jaren geduurd voordat de weg op 25 juni 1921 werd geopend. De N200 heet tussen Haarlem en Halfweg A200 en verder weer N200.



Een markant punt langs de Zeeweg is deze "communicatieboom" een gecamoufleerde zendmast voor mobiel telefoonverkeer.


Voor wandelaars langs de Zeeweg is de toegang tot het Duinpieperpad een mogelijkheid om via een aantrekkelijke duinroute naar Zandvoort te lopen.
________________________________________________________________________________

 Aan de overzijde ligt de Eerebegraafplaats Bloemendaal, waar 372 verzetstrijders uit WO II zijn begraven. 
Uitgebreide informatie over de begraafplaats:  www.eerebegraafplaatsbloemendaal.eu 
________________________________________________________________________________

                                                   
Hier eindigt de N200, onderweg nog voor een deel A200 genoemd, bij de A10. Helaas een bordje met 0,1 omdat het bordje 0,0, verderop uiteraard, na een ongeval is verdwenen (deuk in de vangrail).


De overzijde, richting Halfweg, Haarlem, Overveen, Bloemendaal Strand, Zandvoort heeft gelukkig nog een duidelijk bordje.


In het Haerlem Jaarboek 2003 heeft de auteur Henri Spijkerman een uitgebreid artikel geschreven over de gang van zaken bij het tot stand komen van de Zeeweg. Leuk om te lezen, dat tuinarchitect L.A. Springer de weg heeft ontworpen.


In dit goed verzorgde fotoboek staat een aantal prachtige foto's van de werkzaamheden en opening van de Zeeweg.


Alhoewel de charmante dame op de voorpagina van deze uitgave van Ons Bloemendaal de aandacht trekt, staat in deze uitgave een "oorspronkelijk" artikel uit 1920 over het tot stand komen van de Zeeweg. Ook staan er foto's bij, die evenals eerder genoemd boek, een indruk geven van de werkzaamheden en de opening. Een "duik" in deze aflevering is zeker de moeite waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten