dinsdag 3 februari 2015

Borstblok Amsterdam West: renovatie geen sloop


Het Borstblok, Bos en Lommerweg/Woutertje Pietersestraat, Amsterdam West, gezien vanaf flatgebouw Scala, Leeuwendalersweg.



L. Borst was een bekende Amsterdamse bouwondernemer. Zijn bekendste wapenfeit is wel zijn deelname aan het opstellen van het plan "Bouwen, van woning tot stad. Dit plan was een alternatief voor het eerder gepubliceerde Algemeen Uitbreidingsplan (K.B. 1939), dat door W.O. II niet uitgevoerd kon worden.


Het Algemeen Uitbreidingsplan is uiteindelijk vanaf de jaren 50 vorige eeuw uitgevoerd. Dit plan werd gekenmerkt door de zgn. scheggenstructuur.

Het plan Bouwen, van woning tot stad, bouwde als het ware een "uitbreidingsschil" om de bestaande bebouwing. De plattegrond van de stad zou dan min of meer concentrisch blijven. Amsterdam-Noord viel daar buiten. De opstellers van Bouwen, van woning tot stad, waren architecten en bouwondernemers, die het niet eens waren met de uitvoering van het Algemeen Uitbreidingsplan. Zij boden een alternatief.

 
Het Borstblok aan de Bos en Lommerweg.  Het blok gezien vanaf het viaduct van de A 10/Bos en Lommerplein. Op de achtergrond een van de torens van het Scala-flatgebouw.
                                            
Het bijzondere van dit blok, is het feit, dat de bouw aan een particulier werd gegund nl. L. Borst. De woningen in de omgeving zijn alle in opdracht van woningbouwcorporaties gebouwd. Tijdens de grote sloop-en vernieuwingsslag (Parkstad, FarWest) in Amsterdam West en Nieuw-West werd het plan geopperd om het Borstblok te slopen. Echter de tijd verstreek en nu wordt het woonblok uitgebreid gerenoveerd.


De bekende informatieborden ontbreken hier uiteraard ook niet.


Detailfoto van de gevelrenovatie aan de Bos en Lommerweg.


Detailfoto van de renovatie aan de Woutertje Pietersestraat. De entree van de woningen bevindt zich in deze straat.


Een mooie zichtlijn vanaf de hoek  Leeuwendalersweg richting Bos en Lommerplein. Een van de argumenten voor de sloop was de opvatting, dat het zichtveld naar/vanaf het Bos en Lommerplein beter zou worden.


Een update van oktober 2015. De renovatie is vrijwel voltooid. De zonnepanelen zijn gemonteerd evenals de schotel-antennes. Groepjes schotel-antennes ipv. één grote. Ook is er geen sedum-dak aangebracht. Visueel staat de Kolenkitkerk aan het einde van het blok.


Update: Het gehele dak van het wooncomplex is inmiddels (eind december 2015) met zonnepanelen bedekt. Uniek in deze omgeving.


Als sluitstuk een stukje geschiedenis. In de Jasper Leijnsenstraat bevindt zich nog steeds bovenstaand gevelbord. Hier heeft de heer L. Borst in 1938 een speeltuin (niet meer bestaand) opgericht. Dit gedeelte van Bos en Lommer, Landlust, is gedeeltelijk een soort "proeftuintje" geweest voor de bouwwijze, die na W.O. II is toegepast in de Westelijke Tuinsteden. Strokenbouw ipv. gesloten blokken (geldt niet voor de Jasper Leijnsenstraat).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten