woensdag 12 oktober 2016

De Kolenkitbuurt blijft vernieuwen


Dit bord is van de ene kant van de Bos en Lommerweg naar de andere kant "gewandeld". Aan de kant van het Jan van Schaffelaarplantsoen liet het bord de komende veranderingen in het Middengebied zien en de aankondiging van de voorbereidingen van Rhapsody in West. Nu het bord bij de Kolenkitkerk staat, wordt de aandacht gevestigd op de veranderingen in het Zuidelijk Veld.


Eén deel van de Baas Gansendonckstraat staat er nog, het ander deel is al vlak gemaakt. Hier vindt sloop plaats, elders in het Zuidelijk Veld renovatie.


Het doet altijd vreemd aan, als een huizenblok uit het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam in een hoop puin eindigt en nieuwbouw op de plaats komt. Such is Life!



Op de bovenfoto: de voorzijde van de Blauwvoetstraat staat in de steigers om gerenoveerd te worden. Rechts is het nieuwbouwgedeelte van de Blauwvoetstraat te zien. In der verte de nieuwbouw van de Laan van Spartaan (overzijde Erasmusgracht). Op de tweede foto is de achterzijde te zien, waarbij opvalt, dat de kopse kant (Ernest Staesstraat) nog niet wordt gerenoveerd.


De Blauwvoetstraat richting Woutertje Pietersestraat. Links de nieuwbouw, rechts de oorspronkelijke bebouwing, die of gerenoveerd of gesloopt wordt.


Vanaf het Scala-flatgebouw is een mooi zicht op veel vernieuwingen in de omgeving: (uiteraard Scala zelf), links het gerenoveerde Borstblok, rechts de nieuwe Leeuwendalersweg met daarachter de nieuwe Blauwvoetstraat. Verderop rechts is het voormalige GAK-gebouw te zien, dat ook tot woonruimten (studio's) is omgebouwd. Midden in de verte de vertrouwde en behouden Kolenkitkerk en daar achter de nieuwbouw van de overkapping van de A-10 en links daarvan de nieuwbouw van het Bos en Lommerplein (o.a. Stadsdeelkantoor) en een stukje "blauw" van hotel Blue Tower, een voormalig kantoorgebouw.


Ter afsluiting: vaak worden door stadsvernieuwingen zichtlijnen verstoord. Deze foto (vanaf  het Scala-flatgebouw) laat het ongehinderde uitzicht op de Westertoren (midden) en de Oude Kerkstoren (links, het oudste gebouw van Amsterdam) zien. Vooral het zicht op de Westertoren is interessant: in het beroemde "Het Zegenpralent Kennemerlant" wordt het uitzicht op de Westertoren genoemd bij de bespreking van Het Huis Meerestein, plaat 15. Het huis/landgoed lag in de omgeving van Beverwijk. Het boek dateert  uit (ongeveer) 1730.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten